פחד קהל
שלום וברכה למורנו ורבנו שליט"א, יישר כח על כל השיעורים והתשובות באתר אנו מאוד נהנים ומתחזיקם בזכות הרב, ברוך ה'. יישר כח גדול ה' יברך את הרב וכל בני ביתו בכל מילי דמיטב! רציתי לשאול את הרב שאלה בנושא פחד קהל/ביטחון עצמי, שהעניין הזה מאוד מטריד אותי, כיוון שזה מאוד מקשה עלי אם אני רוצה לדוגמא לעלות ש"ץ, או לומר דברי תורה "במקום שאין איש", או אפילו לעשות קידוש בשבת ויש קצת משפחה מורחבת אני נתקף בלחץ עצום וכו'... וזה גורם לי המון עוגמת נפש, ובושה גדולה, ואיני יודע כיצד להתגבר על כך, האם הרב יוכל לתת לי עצה בעניין זה מאוד מאוד יעזור לי, ואני יודע שיש עוד אנשים שסובלים מכך, כך שאולי שאלתי ותשובתו של מו"ר שליט"א תעזור לעוד אנשים. תודה רבה
תשובת הרב
בס"ד
שלום רב לשואל הנכבד
שאלתי את הרב , והרב השיב
ראשית יש לדעת שנושא זה מורכב מהרבה פרטים וסיבות אפשריות, ובדורנו ישנם כבר ספרים שפירקו סוגיא זו לגורמים עם עצות נכונות לגבור על פחד קהל וכד' עיין לדוגמא ספר "תקשורת עם קהל ויחיד" של הרב שמחה כהן שליט"א עמ' 115 ואילך וספר "מרצה נולד" עמ' 275 ואילך ועוד.
שאלות אחרונות
-
ידוע שאומרים לא להזכיר הנפטר אחרי יב חודש. אבל יש סיפורים על נפטרים אחרי הרבה שנים שעוד צריכים תיקון.אז איך נוהגים בכל זאת ? לא להזכיר השם לפני לימוד לא לעשות השכבה או קדיש ואין מה לעשות אחרי היב חודש
-
שלום רב לגאון עוזנו , מורנו ורבינו . שאלתי היא : אדם חולה שהיתרו לו להתקלח בשבת משום צער , האם בליל שבת יכול להיכנס למקלחת אחריי המצווה ולשפוך עליו 9 קבין של מים במקום מקווה , כיוון שחולה ולא יכול להגיע למקווה ורוצה לטהר את עצמו; ואם כן האם מותר במים חמים כיוון שמצטער. תודה רבה לכבוד מורנו ורבנו.
-
בס"ד שלום. מדוע אומרים " ברוך שפטרני מעונשו של זה / זו ? " הריי הם עדיין לא ברי חיוב מצוות , אז למה ההורים נענשים על עבירות ילדיהם ? והאם צריכים לומר " ברוך שפטרני מעונשה של זו " לילדה בגיל י"ב , ואם כן מתי נוכן לאמר זאת ? האם כאשר הבת מגיעה לגיל י"ב או כאשר חוגגים את הבת מצווה ?
-
שלום הרב, רציתי לשאול לגבי תפילת ראש השנה, הבנתי מהסידור שהסיבה שתוקעים ג' מחזורים היא כדי שנעבוד בג' המחצבים (פנימיות דחיצוניות, וחיצוניות ופנימיות דפנימיות) ורואים שהעבודה בכל אחד מהם היא כנגד אח' דפנים ביום א' וביום ב' פנים דפנים ופנים דחיצוניות, האם אני יכול להבין מכך שבכל אחד מג' המחצבים (פנימיות דחיצוניות, וחיצוניות ופנימיות דפנימיות) ישנם את כל ו' הבחינות בהם אנו מכוונים בראש השנה? ואם לא טעיתי בכך, האם אפשר להבין שבזוכרנו ובמלך עוזר אנו עובדים בג' המחצבים בעת ובעונה אחת? עוד עניין שקשה לי להבין הוא סיבת ההבדל שרואים בעליות הבירורים בעת הנסירה של היום השני, שבחלקם עולים לזו"ן ורק לאחר מכן לעל גבי רישא וחלקם עולים ישירות לעל גבי רישא. בברכת שנה טובה והצלחה רבה בריאות טובה ושפע רוחני וגשמי.